2 dager, trivelige Laholmen m/smuglerkongen Bremer

26. mai 2024 - FÅ LEDIGE PLASSER !

En ny og opplevelsesrik tur hvor vi byr på flere godbiter. Vi får oppleve en reise i smuglerenes farvann i Strømstads skjærgård!

Vi møter smuglerkongen Bremer og får høre hvordan de gjorde opp forretningene, bare et steinkast fra tollernes kontor!!  Kanskje han fortsatt har noe igjen av lasten sin?

Dag 1, søndag 26. mai

Avreise fra avtalt tid og sted. Vi kjører til Storebaug Gjestegård hvor det blir en frivillig kafferast. Deretter går turen til Strømstad hvor vi møter smuglerkongen Bremer som venter på oss akkurat i dag. Mens turen går ut i skjærgården hører vi om hvordan smuglerne lurte tollerne og hvordan spriten strømmet mellom båtene mends en og annen drikke gled ned i halsen.

Ernst Bremer ble født i et fiskerhjem på Öckerö utenfor  Gøteborg. Hans navn var opprinnelig Ernst Adolf Eliasson. Da han giftet seg i 1912 med Annie Bremer, overtok han hennes etternavn. Etter giftermålet flyttet paret til Kalvsund og startet en hermetikkfabrikk. Han beskrives som edru, velkledd og morsom.

Dette fulgte ham resten av hans eventyrlige liv. Selv skal han ha sagt: "Jeg røyker gjerne sigarer, men sprit drikker jeg kun på lørdager og da kun to glass". Fabrikken gikk ikke med fortjeneste og han måtte spe på med inntektene fra smugling av sigarer og sprit mellom Sverige, Danmark og Norge. Det skulle vise seg at smuglingen ble mer lønnsom enn fabrikken.

I året 1919 kom det store oppsvinget for smuglerne. Norge innførte spritforbud og Sverige fulgte etter, men med en mykere linje. Smuglingen ble heretter en "storindustri" i begge landene.

I den første tiden hold Bremer seg på Halland og Sødra Bohuslän. Han bygde opp en hel flåte som bestod av opp til 16 fartøy. Tollerne kom snart hakk i hel og i 1923 flyttet  han sin virksomhet opp til den norske grensen. Myndighetene kjente godt til Bremer og la ned store ressurser for å stoppe ham, men Bremer lå alltid et hestehode foran.

Mot og frekkhet på grensen til dumdristighet gjenkjente Bremers virksomhet. Som person var han ærlig og redelig selv om han var en av de sttørste lovbryterne i Sverige. Man kunne allltid stole på hans ord og de som arbeidet for ham fikk alltid lønn, presis. Om det gikk ille for noen av de ansatte og de for en kort periode måtte tilbringe litt tid bak lås og slå, så alltid Bremer til at en slant ble betalt til den fortvilede familien hver måned. Mange så på ham som "Vestkystens Robin Hood".

Etter sin smuglerkarriere drev Bremer en kaffe på Magasinsgatan i Gøteborg. Han levde stille og tilbaketrukket. Som person var han nesten glemt, men som legende ble han udødelig.

Etter to timers smuglertokt skal det smake med lusnj og den blir servert på trivelige Furholmen Restaurant med trubadurer og allsang. Deretter er det bare en 10 minutters båttur inn til Strømstad.

Vi sjekker inn på sentrale og trivelige Scandic Hotel Laholmen. Vi gjør oss kjent med omgivelsen før vi samles til en 3-retters middag om kvelden. Resten av kvelden til felles hygge med underholdning i loungen.

Dag 2, 27. mai

Etter en god frokost på hotellet tar vi plass i bussen og kjører bort til Eurocash og deretter   Nordby for siste EU-shopping, før vi tar fatt på turen tilake til utgangspunktet.

2 dager

Pris pr. person  kr. 2.995,-

Tillegg enerom:   kr.   430,-

Send oss en henvendelse