Atlanterhavsveien - Nasjonal Turistveg.
Atlanterhavsveien svinger seg over bruer og fyllinger fra holme til holme helt ytterst i havgapet. På de mange rasteplassene kan man lett parkere, og vandre noen få meter til de fineste svaberg og fiskeplasser. Noen steinkast mot vest går skipsleia over den fryktede Hustadvika hvor utallige skipsvrak ligger på bunnen. Mange tar turen hit når høststormene setter inn, - det er litt av et skue når «storbåra» slår inn mot (og noen ganger over) veien.
Vegarbeiderne opplevde 12 orkaner under bygging av Atlanterhavsveien før den ble åpnet i
1989. Rundt år 1900 bodde det hele 120mennesker på disse forblåste holmene. De livnærte seg av fiske og tørking av fisk.
Verden "vakreste bilvei"
Dag 1
Avgang fra Oslo kl. 08.00. Turen går langs Mjøsa og med stans for kaffe på Rudshøgda. Forbi Hamar og Lillehammer, opp Gudbrandsdalen til Kongsvold Fjellstue, hvor lunsjen inntas og fram til Oppdal, en av Norges alpinbygder. Kursen settes over Vangshaugen. Vi ankommer Sunndalsøra hvor Sunndal Verk er drivkraften i det lille bygdesamfunnet. Liten stopp her. Vi kjører variert vei langs Tingvollfjorden og får med oss Krifast (Kristiansund og Frey’s fastlandsforbindelse). Kristiansund bysamfund er bygd over 3 øyer: Kirkelandet, Innlandet Nordlandet. For få år siden utvidet med en 4. øy, Frey kommune. Sammen med sund og bruer danner dette et festlig bysamfunn. Vi skal overnatte og spise middag på Fosna Hotell. Kvelden til fri disp.
Dag 2
Etter solid frokost, båttur til fiskeværet Grip. En tur på 3 timer. Fiskeværet Grip er fantastisk. Fra nesten fullstendig forfall etter fraflytting er de små trehusene og naustene fullstendig restaurert sammen med den gamle rødmalte stavkirken fra år 1300. Grip er omgitt av nærmere 80 holmer og skjær. Vi er tilbake i Kr. sund ca. kl. 13.45 for lunsj.
Vi tar så farvel med Kr. sund for denne gangen, og skal forsere den allerede berømte Atlanterhavsveien, et unikt veiprosjekt. Under byggingen av veien var ikke havet særlig samarbeidsvillig. Hele 12 kraftige orkaner forsøkte å hindre byggingen av veien som i dag svinger seg på bruer fra holme til holme og knytter Averøya til fastlandet. På veien er vi innom Hustadvika med sin skipskirkegård. Fiskeværet Bud var i sin tid det største handelsstedet mellom Bergen og Trondheim. Her ser vi fiskeværet Bjørnsund idet fjerne, hvor det i år 1900 bodde ca. 800 mennesker som utelukkende levde av fiske. Her står restene av et av tyskernes tyngre forsvarsverk. Etter å ha opplevd storhavet ankommer vi Molde for overnatting på sentralt hotell. Middag på byen etter en liten byrunde.
Dag 3
Frokost og avreise. Ferge over til Vestnes, en fin tur over Romsdalsfjorden og videre over Ørskogfjellet til Ålesund. Spesiell by i sin særegne jugendstil. Vi skal bo på Scandic Parken Hotel som ligger sentralt. Ingen felles lunsj i dag. Middag. Kvelden til egen disp. for bytur eller en liten kveldstripp til byens stolthet, Fjellstua Aksla, (418 trappetrinn)med sin storslåtte utsikt over øyene og havet. Mange «ja-benker» underveis.
Dag 4
Etter tidlig frokost reiser vi over Spjelkavik, langs Romsdalsfjorden til Åndalsnes. Med sikker buss og sjåfør klatrer vi opp Trollstigen, et unikt vei-prosjekt. Utsikten er praktfull og vi ser over Isterdalen - med Karitind, Dronningen, Kongen og Bispen. I øst skimter vi i godvær Trolltindene med sine 1188 m.o.h. Ned mot Linge ser vi Gudbrandsjuvet. Ferge over Nord-dalsfjorden til Eidsdal. Videre berømte Ørneveien til Geiranger. Her inntas lunsjen. Flydalsjuvet med det berømte Geirangermotivet er alltid en virkelig opplevelse. På veien over Strynefjellet tar vi, ifall godvær, en tur oppom Dalsnibba og så videre til Grotli. Denne turen vi nå har gjort kalles for «Den Gylne rute» og det med rette. På gode veier ned til Vågå hvor vi skal overnatte på Vågå Hotel. Middag.
Dag 5
Frokost på hotellet frem til kl. 08.30. Vi kjører det lille stykket tilbake til Randen hvor vi begynner på oppstigningen over Valdres-flya og vi merker oss steder som Lemonsjøen som hver vinter invaderes av Engelske Elitesoldater i treningsleir.
Vi husker Ridderspranget, Hindseter, Gjende og Beitostølen og ned til Fagernes. Her spiser vi lunsj ca. kl. 12.30. Etter en god pause setter vi oss i bussen for å kjøre siste etappe over Ådalen og hjem. Oslo ca. kl. 17:30