Baardshaug Herregård m/Trondheim og gruvene på Løkken, 4 dager

26. juli 2021

Herskapelige Bårdshaug Herregård står sentralt i småbyen Orkanger.
Bårdshaug gård ble satt opp på Bårdshau- gen i 1860. Christian Thams kjøpte går- den i 1890 og startet med ombyggingen. 14 år skulle det ta før det meget omfat- tende arbeidet var ferdig. Resultatet ble en særpreget herregård og et unikt syn på landsbygda, den gang som i dag. Dagens Bårdshaug er i stor grad bevart som på Thams’ tid, med en blanding av interna- sjonal arkitektur og nasjonalromantisk tradisjon, i stilarter fra norrønt til Louis- seize-stil. Innredningen og utsmykningen fra alle deler av verden forteller mye om mannen som bodde der.

 

Dag 1 26. juli

Avreise fra Oslo busst. Kl. 09.00. Vi setter kursen nordover via Lil- lehammer, Gudbrandsdalen, Hjerkinn, Oppdal, Berkåk, Orkanger til Bårdshaug Herregård som venter på oss akkurat i dag. Vi gjør oss kjent med omgivelsene før middag om kvelden.

 

Dag 2 27. juli

God frokost før avreise til Trondheim, den lille, sjarmerende stor- byen. Trondheim Norges tredje største by. Første besøk i dag er Nida- rosdomen som er verdens nordligste gotiske katedral og Norges nasjo- nale helligdom. Bygget fra år 1070 på gravstedet til St. Olav - skyts- helgen for Norge og vikingkongen som brakte kristendommen til Norge. Katedralen sto ferdig rundt 1300. Vi møter vår guide og får om- visning i Nidarosdomen, fylt med historie og fakta om katedralens 850- årige historie. Ta inn de imponerende steinarbeidene og det fantastiske rosevinduet i glass, Tid på egenhånd før man tar plass i bussen og rei- ser til Tyholttornet. Tyholttårnet er et 124 meter høyt radio- og tele- kommunikasjonstårn med fantastisk utsikt, og Norges eneste roteren- de restaurant .

Gulvet i restauranten roterer med en hastighet på én omdreining i ti- men. Herfra har man panoramautsikt i alle himmelretninger. Vi får ser- vert lunsj før vi tar plass i bussen og setter kursen tilbake til hotellet. Tid på egenånd før middag på hotellet.

 

Dag 3 28. juli

Etter frokost skal vi dag ut på en liten togtur, nærmere bestemt på Tamshavnbanen. En nedlagt gruvebane. Thamshavnbanen ble bygd for å frakte malm fra gruvene på Løkken Verk til utskipningshavna på Ork- anger. Den gamle jernbanen snor seg gjennom et variert landskap, bratte utforjkøringer og krappe kurver, langs fiskeelva Orkla, gjennom skog og jordbruksområdet til tett bebyggelse. Togavgang frå Bårdshaug til Løkken. Togturen tar ca 50 min. og konduktøren gir oss litt historie om banen underveis.
Ved ankomst Løkken møter vi vår guide som tar oss med rundt i Gammelgruva forteller både om ulike driftsteknikker som ble brukt gjennom fire århundrer med gruvedrift og det utstyret som ble brukt. Fra vi går inn porten til Gammelgruva og til du kommer
ut igjen føler du at du er i en helt annen verden. Om du går i trange ganger eller store berghaller har du fjell på alle sider rundt deg. Byggverket inne i fjellet er solid og variert, og gammelgruva sies å være Norges mest fargerike gruve. Det skal smake med lunsj og den får vi servert på Orkla Gjestebolig fra 1916 som et ledd i den store utbyggingen på Løkken Verk. Da det ble behov for standsmessig innkvartering på Løkken Verk. Huset ble blant annet brukt i forbindelse med styremøter og andre viktige møter for sel- skapet. Vi får servert «kjøtt og stapp» som består av, saltkjøtt og grovpølse fra lokal slakter, serveres med rotstappe, kokte poteter og løksaus. Gode og mette tar vi plass i bussen og setter kursen tilbake til hotellet. Tid på egenhånd før middag.

 

Dag 4 29. juli

Etter frokost tar vi farvel med Bårdshaug Herregård for denne gang. Hjemturen går via Ulsberg, Kvikne med frivillig kafferast underveis. På hjemturen besøker vi også Søberg Gård. Her møter vi gardskjerringa Maren som i dag driver Søberg Gård, det var hennes oldeforeldre som i 1925 kom til gården. Maren har fylt stabburet slik de gjorde det i gam- le dager. I to etasjer og med flere rom kan du få oppleve og smake mange varianter av kortreist mat og brygg fra regionen. Her finner du lokalmat slik den skal være, i en atmosfære den fortjener. Mulighet for kaffe og litt å bite i.

Retur tilbake til utgangspunktet.

    

HJERTELIG VELKOMMEN 

Pris pr. person: kr 5.995,-

Inkl: Buss, 3 overnattinger m/frokost, 3 middager, 2 lunsjer, guider og inng. som beskrevet

Tillegg for enerom kr 1.155,-

Send oss en henvendelse