Røros m/Søberg Gård og fantastiske Elden spelet, 3 dager

4. august 2020

Røros ble grunnlagt i 1644 da den første kobberåren ble funnet i området – sagnet sier at det var en reinsdyrbukk som sparket opp en skinnende stein før den falt om etter å ha blitt skutt – Røros ble snart en av de viktigste gruvebyene i Norge.

Elden er et norsk, historisk musikkspill skrevet av Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug og settes opp i spektatulære omgivelser midt i verdensarven Røros. Slegghaugene danner en majestetisk scene for dramatikken som utspiller seg i kveldstimene juli/agust. Elden tar oss med tilbake til 1718-1719 da 10.000 svenske soldager med general Carl Gustad Armfeldt gikk mot Trondheim for å ta over Norge, etter ordre fra Karl XII. Under ledelse av general De la Barre ble hundretalls av soldatene sendt til Røros hvor store deler av handlingen utspiller seg. Da Karl XII ble skutt, startet de svenske soldatenes tilbaketog til Sverige. Dødsmarsjen – hvor 4000 soldater frøs i hjel på veien over grensefjella mot Sverige – er en sentral del av musikkspelet Elden. 

 

1. dag, 4.august

Avreise fra avtalt tid og sted, turen går via Elverum til Søberg Gård, her møter vi gardskjerringa Maren som i dag driver Søberg Gård, det var hennes oldeforeldre som i 1925 kom til gården. Her får vi servert 2 halve rundstykker m/kaffe, mens Maren forteller historien om gården. Mulighet for å besøke stabburet som i 2 etasjer med flere rom selger mat og brygg fra regionen. I lysgrotten kan man kjøpe egenproduserte stearinlys i alle størrelser, farger og fasonger. Vi tar plass i bussen og kjører videre til Røros, og nærmere bestemt Røros Hotell som ligger flott til omgitt av fjell. 

Vi sjekker inn og gjør oss kjent med omgivelsene før middag på hotellet om kvelden. 

 

2. dag, 5.august

Etter god frokost har vi dagen til egen disposisjon. Sentrum av Røros er lite og intimt, og består nesten utelukkende av små, gamle trehus og smale gater. Stemningen er eventyraktig året rundt. Den tradisjonelle gruvebyen er et moderne samfunn der folk bor og jobber midt i et fredet verdensarvområde. Vi anbefaler et besøk på Kaffestugu. Røro’s eldste spisested. Her sitter historiene i veggene. Interiøret i Kaffestugus 2.etasje er ført tilbake mot slutten av 1800-tallet. Her blir gruvesamfunnet kafearv ivaretatt med ydmykhet og gjestfrihet. Middag på hotellet om kvelden. Ca. kl. 21.30 starter fantastiske Elden spelet, varighet til kl. 23.55 etterpå får vi servert eldensuppe. 

 

3. dag, 6.august

Etter sen frokost, tar vi plass i bussen og setter kursen tilbake til utgangspunktet med frivillig kafferast underveis.

Pris pr person Kr. 5.395,-

Tillegg enerom Kr. 675,- pr døgn. 

Send oss en henvendelse