St. Hansfeiring på Rørosvidda, 5 dager

20. juni 2020

Dag 1, lørdag 20. juni 2020, kl. 08:30 starter vi fra Oslo Bussterminal. 

Vi kjører via Trysil og nordover i Engerdal. I Hylleråsen besøker vi det trivelige spisestedet Annelandet. Kunstneren Anne Jarulf har sammen med sin mann restaurert og forvandlet det gamle skolehuset til et trivelig spisested. Hennes motto er: «Ta en pause og kjenn at du lever». Det var i denne skolestua som Gjermund Eggen startet sin skolegang. 

Nå er det bare drøye to timers kjøretid til det trivelige Vauldalen Fjellhotell, hvor vi ankommer rundt kl. 17:00. Vertskapet ønsker oss velkommen og deler ut nøklene til rommene hvor vi skal tilbringe de neste 4 nettene! Middag på hotellet. Kaffen drikker vi i en av peisestuene, hvor vi hygger oss med god musikk og kanskje en svingom.

 

Dag 2, søndag 21. juni Utflukt til Femunden 

Etter en tidlig frokost reiser vi til Sørvika. Der går vi om bord i Femund II. Båten bringer oss over til Femundhytten Gård, kjent fra tv-serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». I 2010 kom gården på UNESCO’s verdensarvliste! Vi blir tatt i mot av Tommy, Lill, Milda og Klas. Vi får omvisning i den nedlagte smeltehytta og blir fortalt om livet på gården. Til lunsj får vi servert spekemat, skjørost og rømme. Før vi returnerer hjem etter denne spesielle dagen, blir det tid til en musikkstund. Vel hjemme på hotellet, blir det middag etterfulgt av sosialt samvær i peisestua. 

 

Dag 3, mandag 22. juni Utflukt til Røros 

I dag tar vi turen til Røros. Vi er med på omvisning i Røros kirke. Det prektige byggverket formelig skinner etter restaureringen. Etterpå blir det tid til å rusle rundt i alle de koselige butikkene før vi drar tilbake til Brekken.  

Neste stopp er Skottgården, en gammel skysstasjon og ferdasgard. Det vil si at bonden pliktet å holde fire hester til transport på den 35 km lange strekningen mellom Malmagen i Sverige og Jensvollen på veien mot Røros. 

Allerede på 1600-tallet er gården beskrevet. Utover på 1700-tallet utviklet gården seg til en av Brekkens mest sentrale gårdsbruk. Der ble den første telegrafen bygget og eieren Per Skott ble postbonde. 

Da prins Carl passerte bygda, fikk han servert lunsj på Skottgården. Det får vi også, en smakssymfoni av lokale råvarer og som avsluttes med rabarbrasuppe og champagne. Her møter vi Ole Peder og tar del i hans kunnskap om hest og transport og han tar oss med på en reise i hvordan en skysstasjon ble drevet, hvordan stallene fungerte og ikke minst om hesten hvor viktig den var for distriktet. Etter lunsjen fortsetter vi hjem til hotellet. Før middag kommer bryggeren fra Røros Bryggeri. Vi får historien bak Rørosøl og flere smaksprøver. Kveldens middag serveres i spisesalen etterfulgt med sosialt samvær i peisestua. 

 

Dag 4, tirsdag 23. juni St. Hansaften 

I dag skal vi enda høyere opp på fjellet! Vi kjører til Brekken og setter kursen nordover på riksvei 705 opp til Langsvola, veiens høyeste punkt 920 moh. En fantastisk utsikt venter oss der! Vi fortsetter gjennom et frodig seterområde og får et innblikk i seterdrift, fiske og bruk av naturens goder. 

På hjemveien tar vi turen til tradisjonsrike Kalsa Gårdsbakeri der baksten foregår på gammelmåten med elting, kjevling og steking på takke. Her får vi høre historien om gården Brynhildsvollen og selvsagt får vi smake på Toves uforglemmelige gode lemse og pjalt (kaffebrød). 

Vi stopper ved boplassen «Bortpå Moa». Den siste familien som bodde der hadde sju barn. De levde av jakt, fangst, fiske og dagarbeid. Det var alltid velstelt, rent og i orden selv om det var bitte lite. De fortalte: «Vi hadde lite, men nok til å ha det godt! Ikke fraus vi! Ikke svalt vi!» 

Vi får høre om den samiske kulturen og hvilket matfat innsjøen Haugatjønna var for folket i Brekken. 

Vi besøker også «Bua», et sted der tiden har stått stille, og den fullverdige gamle butikken er som tatt ut av historien og igjen åpnet i all sin sjarm og glans. Minnene om gamle dager strømmer på..! 

Vi drar tilbake til Vauldalen for lunsj. I løpet av ettermiddagen besøker vi Vauldalen Handels og Hestbruks museum. Ettermiddagen til fri disposisjon. 

Til middagen dropper vi finstasen. Med hest og vogn, triller vi opp til den flotte Volldalskoja. I et hus bygd av tømmer og stein, tuftet på gamle byggetradisjoner, blir det en helt spesiell stemning rundt bålet. Uansett vær så feirer vi St. Hans tørt og lunt ved bålet inne i den koselige hytta. Med felespill og visesang, serveres et utsøkt måltid fra fjellets eget spisskammer. 

 

Dag 5, onsdag 24. juni Vauldalen - hjemstedet 

Etter frokosten er det klart for avreise. Vi kjører via Røros og ned til Koppang hvor vi svinger inn på Friisvegen som fører oss over fjellet til Ringebu i Gudbrandsdalen. Turens siste felles måltid inntar vi på Måsåplassen Turistsenter som ligger i setergrenda før nedstigningen til Ringebu. 

Den siste etappen går via Ringebu, Lillehammer til Oslo-området. Vi er hjemme rundt kl. 20:00.

Pris pr. person i dobbeltrom kr. 9.460,-

Tillegg enerom kr. 1.040,-

Påmelding innen 1. juni 2020 

Begrenset deltagerantall. 

«Førstemann til mølla» gjelder!

Send oss en henvendelse