St. Hansfeiring på Rørosvidda, 5 dager

20. juni 2021

Fem opplevelsesrike dager i sakte tempo på Vauldalen Fjellhotell! - som vil gi deg balsam for kropp og sjel.

Dag 1, søndag 20. juni 2021, kl. 08:30 starter vi fra Oslo Bussterminal.
Vi kjører via Trysil og nordover i Engerdal. I Hylleråsen får vi servert lunsj på det trivelige spisestedet Annelandet. Kunstneren Anne Jarulf har restaurert og forvandlet det gamle skolehuset til et trivelig spisested. Hennes motto er: «Ta en pause og kjenn at du lever».

Det var i denne skolestua som Gjermund Eggen startet sin skolegang.

Nå er det bare drøye to timers kjøretid til Vauldalen Fjellhotell, hvor vi ankommer rundt kl. 17. Vertinne Jorid ønsker oss velkommen og deler ut romnøklene.
Her skal vi sove godt i 4 netter! Middag på hotellet.
Kaffen drikker vi i en av peisestuene, hvor vi hygger oss med musikk og kanskje en svingom.

Dag 2, mandag 21. juni Utflukt til Femunden

Etter frokost reiser vi til Sørvika. Der går vi om bord i båten MS Femund II, som bringer oss over til Femundhytten, kjent fra tv-serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». I 2010 kom gården på UNESCO’s verdensarvliste!
Vi blir tatt i mot av Tommy, Lill, Milda og Klas. Vi får omvisning i den nedlagte smeltehytta og blir fortalt om livet på gården. Til lunsj får vi servert spekemat, skjørost og rømme. Før vi returnerer blir det tid til en musikkstund.

 

Dag 3, tirsdag 22. juni Utflukt til Røros

Vel hjemme på hotellet, blir det middag etterfulgt av sosialt samvær i peisestua.
I dag tar vi turen til Røros. Vi er med på omvisning i Røros kirke. Det prektige byggverket formelig skinner etter restaureringen. Etterpå blir det tid til å rusle rundt i alle de koselige butikkene før vi drar tilbake til Brekken.

Neste stopp er Skottgården, en gammel skysstasjon og ferdasgard. Det vil si at bonden pliktet å holde fire hester til transport på den 35 km lange strekningen mellom Malmagen i Sverige og Jensvollen på veien mot Røros.

Allerede på 1600-tallet er gården beskrevet. Utover på 1700-tallet utviklet gården seg til en av Brekkens mest sentrale gårdsbruk. Der ble den første telegrafen bygget og eieren Per Skott ble postbonde.
Da prins Carl passerte bygda, fikk han servert lunsj på Skottgården. Det får vi også.

En smakssymfoni av lokale råvarer og som avsluttes med rabarbrasuppe og champagne!

Her møter vi Ole Peder og tar del i hans kunnskap om hest og transport. Han tar oss med på en reise i hvordan skysstasjonen ble drevet, hvordan stallene fungerte og ikke minst om hvor viktig hesten var for

distriktet. Etter lunsjen fortsetter vi hjem til hotellet.
Dagens middag serveres i spisesalen etterfulgt med sosialt samvær i peisestua.

 

Dag 4, onsdag 23. juni St. Hansaften

I dag skal vi enda høyere opp på fjellet! Vi setter kursen nordover på riksvei 705 opp til Langsvola, veiens høyeste punkt 920 moh.
En fantastisk utsikt venter oss der! Vi fortsetter gjennom et frodig seterområde og får et innblikk i seterdrift, fiske og bruk av naturens goder.

På hjemveien tar vi turen til tradisjonsrike Kalsa Gårdsbakeri. Der foregår baksten på gammelmåten med elting, kjevling og steking på takke.
Her får vi høre historien om gården Brynhildsvollen og selvsagt får vi smake på Toves uforglemmelige gode lemse og pjalt (kaffebrød).

Vi stopper ved boplassen «Bortpå Moa». Den siste familien som bodde der hadde sju barn. De levde av jakt, fangst, fiske og dagarbeid. Det var alltid velstelt, rent og i orden selv om det var bitte lite. De fortalte:
«Vi hadde lite, men nok til å ha det godt! Ikke fraus vi! Ikke svalt vi!»

Vi får høre om den samiske kulturen og hvilket matfat innsjøen Haugatjønna var for folket i Brekken.

Vi besøker også «Bua», et sted der tiden har stått stille, og den fullverdige gamle butikken er som tatt ut av historien og igjen åpnet i all sin sjarm og glans. Minnene om gamle dager strømmer på...!

Vi drar tilbake til Vauldalen for lunsj. Ettermiddagen fri til egen disposisjon.

Til middagen dropper vi finstasen.
Med hest og vogn, triller vi innover skogen og opp til den flotte Volldalskoia

I et hus bygd av tømmer og stein, tuftet på gamle byggetradisjoner, blir det en helt spesiell stemning rundt bålet. Uansett vær så feirer vi St. Hans tørt og lunt ved bålet inne i den koselige koia. Med god musikk og visesang, serveres et utsøkt måltid fra fjellets eget spisskammer.

Etter festkvelden blir vi hentet av hestene som trekker oss trygt tilbake til hotellet.

 

Dag 5, torsdag 24. juni Vauldalen - Alvdal - hjemstedet

Etter frokost tar vi farvel med Jorid og Ole Peder.
Vi kjører via Røros og ned til Alvdal hvor vi først besøker Søberg gård som har en spennende gårdsbutikk.
Deretter triller vi bort til Aukrustsenteret.
Her venter Solan og Ludvig på oss!
De to kameratene har engasjert en guide som vil vise oss rundt i museet deres. Deretter fortsetter vi sørover gjennom Østerdalen.
Ved Koppang tar vi lunsjpause. Her kjøper hver enkelt det de ønsker å spise.
Vi fortsetter via Elverum og tar også en pause på Myklegard kro før vi
tar fatt på den siste etappen inn til Oslo, hvor vi ankommer rundt kl. 20:00. 

 

Turfakta:

5 dager
4 netter på Vauldalen Fjellhotell 4 frokoster - ikke dag 1
4 lunsjer - ikke dag 5
4 middager - ikke dag 5
Båttur på Femundsjøen
Guidet omvisning på Røros Guidet omvisning i Røros kirke Entrè Aukrustsenteret
Dans til levende musikk i 3 kvelder Trubadur i Volldalskoja
Guide på dagsutfluktene

Påmelding innen 18. mai 2021

Pris pr. personi dobbeltrom: kr 9.460,-

Tillegg for enkeltrom: kr 1.340,-

Send oss en henvendelse