3 dager ved Skagerak, Risør m/båttur i Blindleia

27. mai - 19. august 2024

Lyden av bølgeskvulp. Solen som tegner fregner på nesen. Lukten av sommer. Ja, det er Risør vi snakker om. I Den hvite by ved Skagerrak er det meste i rusleavstand.  

Å gå på måfå i Risørs gater, er en fryd. Ikke bare dufter hele byen søtt av syrin. Overalt er det også små detaljer å glede seg over:

Risør ble ladested i 1630 og kjøpstad i 1723. Men handelen med tømmer til hollenderne skapte vekst på stedet lenge før det. Allerede i 1556 tegnet den italienske kartografen Giacomo Gastaldi inn Risør på europakartet – som eneste sørlandsby.

Beliggenheten, lunt beskyttet av en molo av småøyer samtidig som åpent hav er så nær at du knapt rekker å heve seilene før du er utpå det, var perfekt for sjøfart og skipsbygging.

Rundt 1800 var byen Norges fjerde største eksporthavn. Og på det meste  hadde distriktet hele 52 skips- og båtbyggerier.

 1 dag
Avreise fra avtalt tid og sted, turen går med frivillig kafferast underveis til Risør som venter på oss i dag. Ved ankomst Risør møter vi John Thomas som etter 38 år som Risørs vekter og guide og 85,5 år som risøring – kjenner byen like godt som sin egen uniformlomme. Guidet rudtur.
Deretter sjekker vi inn på trivelige Risør Hotel som er et gammelt historisk og ærverdig hotell med en omfangsrik historie. Hotellet er bygget i fire trinn. Første trinn, Skipperstua, ble bygget i 1861. Hotellet ligger helt ned ved bryggekanten. Tid til å rusle rundt i denne sjarmerende trehusbyen før middag på hotellet om kvelden.

2 dag
Etter god frokost tar vi plass i bussen og kjører til Lillesand  hvor vi i dag skal på båttur. Båtturen er en unik mulighet til å oppleve en fantastisk skjærgård. Vi kjører Blindleia tur/retur, virkelig indrefilet av flott norsk skjærård. Båtturen tar ca. 3 timer og vi får en opplevelse vi sent vil glemme. Frivillig lunsj

Om kvelden går vi det korte stykket ned til brygga. Vi får en kort båttur ut til Stangholmen fyr, som første gang ble tent 27.oktober 1855. Her ute i havgapet, hvor Skagerak skyller innover svaberget – mellom himmel og hav, finner du en av Norges mest spesielle restauranter, hvor du kan kombinere uforglemmelig natur med uforglemmelig matopplevelse, det blir servert 3-retters middag i de gamle fyrvokterstuene med Fyr-historier av Fyrverten.

Etter opplevelse går turen tilbake til «fastlandet» og siste natt på hotellet.

Dag 3
Etter frokost blir det farvell med Den hvite by, vi tar turen på gode veier direkte til Larvik. I den tidlige middelalder lå det flere gårdsbruk her og disse utgjorde Larvik. Men byen fikk ikke sitt nåværende navn før senere og den gangen var stedet kjente som Lagarvik.  Det var et tettsted, som også ble kalt et strandsted. Et slikt sted hadde ikke noen formelle privilegier eller handelsrettigheter, dette kom først senere. På begynnelsen av 1600-tallet begynte dagens Larvik å vokse frem, da flere utenlandske skip fant vei inn i fjorden. Med på skipene var flere handelsmenn som kjøpte tømmer av de lokale bøndene og slo seg
ned på stedet. I 1633 fikk Larvik en tollbod som formentlig lå ovenfor Yttersø og Larvik ble offisielt et tollsted.

Siden gikk det fort, spesielt på grunn av handelen med tre og flere og flere kjøpmenn kom fra utlandet for å handle. Byen hadde derfor en kra ftig vekst frem mot slutten av 1600-tallet. I 1671 fikk Larvik status som kjøpstad og hadde en befolkning på rundt tusen mennesker. På samme tid ble Larvik også et gre vskap under ledelse av Ulrik Frederik Gyldenløve da han hadde kjøpt opp alle bygrunnene og beboerne måtte betale skatt til greven. Vi møter vår guide og får en interessant omvisning i denne kystbyen. Vi får blant annet se Indre havn med nye Farris Bad, Tollerodden, Archerfamiliens hus samt besøke Thor Heyerdahls barndomshjem, han ble født 6.oktober 1914 i Larvik.

Beriket på historie skal det smake med lunsj og vi får servert fiskesuppe m/kaffe på egnet sted. Deretter går turen tilbake til utgangspunktet.

 

 

 

Pris pr. person  kr. 6.595,-

Tillegg enerom kr. 450,- for 2 døgn

Send oss en henvendelse